Intervalnotatie

Hier vind je de betekenis van het begrip intervalnotatie.

Wat is het?

De intervalnotatie wordt gebruikt om een bepaalde verzameling getallen op de x- of y-as aan te geven, zoals bijvoorbeeld het domein of bereik van een functie.

Hoe herken ik het?

Er zijn verschillende notaties om een interval aan te geven. Dit kan bijvoorbeeld met zowel rechte en schuine haken als met ongelijkheidstekens:

  • [2,\,4\rangle\;\;(\textnormal{equivalente notatie:}\; 2\leq x< 4)
  • \langle\leftarrow,\,0] \;\textnormal{en} \langle 1,\,\rightarrow\rangle\;\;(\textnormal{equivalente notatie:}\; x\leq 0 \;\textnormal{of}\; x>1)

Wat moet ik ermee kunnen?

Ten eerste moet je het verschil kennen tussen schuine (open) haak en een rechte (gesloten) haak: een open haak betekent dat de grenswaarde zelf niet tot het interval behoort, een gesloten haak betekent dat de grenswaarde wél tot het interval behoort.

Ten tweede moet je met behulp van de intervalnotatie het domein en bereik van functies kunnen geven. Let daarbij op verticale en horizontale asymptoten (behoren niet tot respectievelijk het domein en het bereik) en wortelfuncties (alle waardes van x waarvoor het argument negatief is behoren niet tot het domein).